2011. január 17., hétfő

Nélkülözhetetlen eszközök 1.

Mélyhűtő:
Szinte mindig több napra főzök előre, de még így is szokott maradni egy-két adag. Ezeket szoktam lefagyasztani adagonként, kétadagonként. Viszont nem ezért van állandóan tele a mélyhűtőnk.

Mivel szeretek mindent magam készíteni, előre nagyobb adagokat veszünk alap ételekből, azokat feldarabolom, elkészítem félig, majd adagonként mehet a mélyhűtőbe. Ezalatt Apa segít a gyerkőcökre vigyázni, illetve amibe lehet, bevonom őket. (pl. turmixgép, gyümölcscentrifuga beindítása)

Mindig több kiló sajtot veszünk, és kb. 30 dekánként csomagolom nylon  fóliába.

Idénygyümölcsöket mindenki szokott eltenni „gurulósba”, viszont sokat segít, ha már előre tudjuk, mi fog készülni belőle. Pl. barackos-, szilvás gombóchoz elég nagyobb darabokra aprítani a gyümölcsöt, ugyanígy egyes süteményekhez, tortákhoz. Viszont ha szószokat, leveseket készítünk, előre lehet turmixolni, úgy lefagyasztani (pl. az epret eperleveshez).

Zöldségek terén hasonló a módszer. Káposztát ősszel legyalulom, kevés olajon sóval megpárolom, majd fél kilónként lefagyasztom.
Sárgarépát, fehérrépát apró csíkokra szeletelem, 20 dekánként mélyhűtőm.
Diót, mákot (bár ez utóbbit mostanában darálva vesszük) szintén nagytételben állok neki darálni, 20 dekánként csomagolni. Szüleimnél nagyon nem szerettem, amikor már igencsak éhesek voltunk, az illatok beindították a fantáziánkat és a Pavlovi reflexet, még hátra volt a diódarálás. Ezentúl egyszer kell koszolni, egyszer kell takarítani. Hozzáteszem, bár a mákot legtöbbször darálva vesszük, a diót sosem. Szeretem látni, mit darálok le… :)

Sütőtököt szintén darabokban nyersen, illetve megsütve lehet zacskózni.

Tök szezonban legyalulom, amit lehet. Tököt, cukkínit, padlizsánt (patisszon személyes ellenségem még gyerekkoromból, így azzal nem agyon szoktam foglalkozni. Ha csak tehetem, elkerülöm). Ezekből aztán leget főzelék, süti, gombóc, bármi.

Rengeteg igen finom és egészségek étel készíthető rétestésztából. Viszont nem hiszem, hogy egy kisgyerekes anya (vagy apa) leghőbb vágya házilag nyújtani. Ha igai házi rétest szeretnék készíteni, ahhoz tényleg veszem fáradtságot, Apa segítségét, a rétesnyújtó terítőt, és nagymamám receptjeit. De ez egy délutánba kerül. Mivel legtöbbször nincs szabad 4-5 órám egyfajta ételre, így mindig van réteslap a mélyhűtőben, amit aztán meg lehet tölteni akármivel (krumplis spenóttal, zöldségekkel, különféle húsokkal, bármivel) majd be a sütőbe, és fél óra alatt kész a vacsora.

Mindig nagytételben vásárolunk mélyhűtött vegyes zöldséget is. Akár köretnek, akár főzeléknek, akár levesbe.

Természetesen darált dús (ami rengeteg étel alapja) mindig van kilónként.

Szendvicskrémeket is szoktam fagyasztani. Körözött, töpörtyű krém, májkrém, sajtkrém, halkrém, stb. Mivel felengedés után gyorsabban romlanak, veszítenek az állagukból, így csak egy-egy étkezésre való adagot csomagolok egybe.

Még nagy kedvenc a banán chips. Gyümölcsaszalóval megszárítjuk a felkarikázott banánt, majd fagyasztjuk. Így nem fogy olyan gyorsan (molyok, egerek, cica által). :)

Kisfiam kedvenc kekszét (zabpehely, banán, kis liszt olaj megsütve) szintén 4-5 darabonként fagyasztom, majd ha megyünk a játszótérre, és épp nincs idő már almát szeletelni, csak előkapok egy adagot. Mire odaérünk már fel is olvad.

Mivel nálunk nagy favorit a kakaós csiga, és mivel iszonyú kosszal és rengeteg idővel ját a készítése, mindjárt dupla adagot szoktam sütni. 3-4 darabonként csomagolom, és nyűgös napokon egykettőre mosolyt tudok csalni kisfiam arcára. Melyik gyerek nem szereti a kakaós csigát? :)

Hirtelen ennyi jutott az eszembe, bár még korántsem teljes a lista. Mindig újabb és újabb praktikus technikákat keresek, amik időt és energiát takarítanak meg nekem, amit aztán a gyerekekre fordíthatok.

Vigyázni kell azonban, hogy ne tároljuk sokáig az ételeket mélyhűtve, mert jellegzetes és nem éppen kellemes szaguk és ízük lesz.

Tudom, hogy a legtöbb itt említett dolog szentség törés a séfek, dietetikusok és bárki ínyenc számára, viszont igencsak praktikusak kisgyerek mellett. Igen, megváltozik kicsit az állaguk, némelyiké nagyon is. Viszont sokkal időtakarékosabb a háziasszonyoknak, kisgyerekes anyukáknak, akik számára legalább annyira fontos a gyerekkel töltött idő, mint az, hogy milyen étel kerül az asztalra. Ezért kérem minden fent említett hozzáértő elnézését.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése