Majdnem kifelejtettem az egyik legpraktikusabb eszközt:
Sütőzacskó
Igazán szeretjük használni, mivel bármilyen hús elkészíthető benne (ami belefér), nem lesz koszos semmi. Egy tepsibe teszem a sütőzacskót, majd bele bármit, amit párolva szeretnék sütni. Ugyanis olyan jó tulajdonsága van, hogy először párolódik a hús /zöldség, majd szép pirosra, ropogósra megsül.
Semmi kosz. Emlékszem nagyszüleimnél, ha tepsiben sült hús volt az ebéd, akkor a tepsi még legalább 2-3 napig ott foglalta a helyet a spájzban. Mert a hús már régen elfogyott belőle, de a zsírt sem volt szabad kidobni, vagy zsíros kenyérnek, vagy (amikor már kezdett furcsa lenni az állaga és a színe) a kutyának, malacoknak ebédre. Na, ezután léphettünk mi, gyerekek a porodra: elmosogathattuk, miután legalább egy teljes napot ázott… Nos, nem tudom, ki hogy van vele, nekem sem időm, sem kedvem, sem helyem nincs, hogy majd’ egy hétig rakosgassunk egy tepsit. Pláne a kétéves már önállóan kiszolgálja magát a spájzban, és ha nem kellő magasságba rakom, bizony belenyúl. Mert kétéves. Így helyes, tapasztaljon… aztán a zsíros kezével végig tapogatná a lakást… nem folytatom.
Szóval a sütőzacskóhoz sokkal kevesebb zsiradék is elegendő, nem lesz az egész lakásban égett zsír szag, a husit kihűlés után a hűtőbe lehet tenni, az aszpikot (mert nem lesz fehér zsír, inkább csak ami kisül a husiból) esetleg fel lehet használni vacsorakor. A tepsi pedig szinte mehetne vissza a szekrénybe, annyira tiszta maradt. :)
Nagyon praktikus. Még Nigellától láttam (azt hiszem a Spektrumon volt főző műsora), hogy beleönti a sütőzacsiba az olajat, a fűszereket, majd beleteszi a húst, és jól összekeveri a zacskó segítségével. Az ő keze csak húsos lett, nem mászik bele a fűszerekbe, mégis a végeredmény igazi ízkavalkád. :)
Mi a karácsonyi pulykát is ezzel sütöttük. Sütőzacsiba a pulykacombot, mellé felkarikázott krumplit, és gesztenyepürét (csak gesztenye és nádcukor). Nagyon finom lett. A húson só volt és gyömbér.
Nem mellesleg kb. 10 perc, negyed óra koszolással jár, míg megmosom a húst, fűszerezem, elrendezem a zacskóban, lezárom, kilyukasztom pár helyen, berakom a sütőbe, elpakolok, fertőtlenítek magam után. Ennyi időt bármelyik gyerkőc mellett el lehet tölteni úgy, hogy csak fél szemmel figyelünk rá Ezután már elvan magában, kb. háromnegyed óra után kezdem el nézegetni. Nehéz megégetni benne a húst, tényleg nagyon ott kell felejteni ahhoz, hogy elrontsuk az ételt. De a mennyei illatok amúgy sem engedik ezt nekünk. Aki tud már szaladni, bizton állíthatom, folyamatosan a sütő táján fog keringeni. Látványnak sem utolsó, ha üveges a sütőnk ajtaja. :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése