2011. január 27., csütörtök

Sokoldalú csirkecomb 1. rész

Egy adott étel kiválasztásánál nálam sokszor lényeges szempont az, hogy hogyan lehet kombinálni később, mit lehet még készíteni belőle, amikor már unalmas ugyanazt enni egymás után többször.

Ilyen pl. a húsleves, amit ugyan nem szeretek főzni, viszont nagyon szeretem, mert hihetetlen sokoldalú (erről írtam a másik blogban).
Ugyanilyen családi kedvenc a sült csirkecomb is. Általában délelőtt játszunk a gyerekekkel, vagy a háztartás egyéb teendőivel vagyunk elfoglalva, délutánra marad a főzés (kivéve hétvégén, olyankor általában szombat délelőtt az ételkészítés ideje). Kicsikéim felébrednek a délutáni alvásból, kisfiam leül uzsonnázni, kislányom pedig vagy eljátszik egyedül (értsd amit elér a szájába vesz és megrágcsál), vagy kendőben a csípőmön ül. Tehát van szabad 10-15 percem neki állni, előkészíteni a másnapi ebédet, esetleg az aznapi vacsorát, vagy sütni valami süteményt. Ennyi idő elég is ahhoz, hogy gyorsan előkapjak egy tepsit, egy sütőzacskót, és a pulyka/csirke combot/szárnyat, amit délelőtt felolvasztottam a mélyhűtőből.

Elő a sütőzacskót, kis olajat öntök bele, majd szétkenem, a száját kissé feltekerem azért, hogy amikor teszem bele a húst, ne kenem össze kívülről. Előkészítem a fűszereket.
Megmosom a húst, picit besózom, fűszerezem pl. gyömbérrel, vagy fokhagymával, vagy rozmaringgal, bármivel, amihez éppen kedvem van. Mindezt úgy, hogy csak az egyik kezemmel érek a húshoz, a másikkal fűszerezek, tehát bármikor ott tudok teremni a gyerekeknél, ha nagyon muszáj. Megjegyzem, nem igazán szeretek kimászni a húsból, amíg nem fejeztem be. (Ha sokáig tartana, pl. szeletelni, aprítani is kellene a húst mondjuk pörkölthöz, akkor gumikesztyűt húznék. Ez a férjem találmánya, és nagyon jól bevált. Ha ugrani kell a gyerekekhez azalatt a 10 perc alatt, amíg csupa nyers hús a kezem, akkor elég csak lekapni a kesztyűt, és máris többé-kevésbé tiszta a kezem).

Szépen sorba beleteszem a sütőzacskóba. Mehet szorosan. Általában 1 kilónyi csirkecomb belefér egy zacskóba (kb. 6 darab). Lezárom a zacskót úgy, hogy maradjon benne levegő, majd 2-3 helyen kivagdosom picit ollóval.

Mehet a sütőbe, középrácson, 200 fokon. Máris ott lehet hagyni. Amikor pirul, és az ember hirtelen nagyon éhes lesz az egyre intenzívebb illattól, akkor kész.

Nem szokta megvárni a másnapot, még aznap vacsorára eszünk belőle, kenyérrel és savanyúsággal.

Másnap délben a pulyka mellé párolok kis rizst, és mirelit zöldséget.
Így igazán szép színes lesz a kicsik tányérja, szívesen esznek belőle. 6 hónaposnak mehet némi sárgarépa, illetve a rizsből is kaphatnak. Figyelni kell azonban, hogy jobban meg kell főzni az ő adagjukat, hogy kellően szét lehessen passzírozni. 7 hónapos kortól már ehetnek a husiból is kevésbé zsíros részeket, alaposan ledarálva. 8 hónaposnak pedig kínálhatjuk szinte az összes zöldséget, ami a francia illetve a mexikói saláta alapokban szokott lenni (mi ezeket vesszük nagy tételben)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése